Kiwano: Exotická chuť a fascinující vzhled
Kiwano, známé také jako africká rohatá okurka, je unikátní ovoce s výrazným vzhledem a zajímavou chutí. Jeho tvar připomíná podlouhlý meloun, ale jeho barva se může měnit od zelené přes žlutou až po oranžovou nebo červenou, v závislosti na odrůdě. Kiwano má hrbolatou slupku, která ukrývá jasně zelenou dužninu s konzistencí podobnou želé.
Dužina je plná drobných, ale pevných semínek. Chuť plně zralého kiwana lze přirovnat k jemné kombinaci okurky, kiwi a banánu. Nezralé plody mají kyselejší chuť s výraznější zeleninovou složkou, což je ideální pro ty, kteří preferují méně sladká jídla.
Použití v kuchyni
Kiwano se skvěle hodí jak do sladkých, tak i slaných pokrmů. Konzumuje se především šťavnatá dužina spolu se semínky, případně šťáva. Plody se nejčastěji rozpůlí a dužina se jednoduše vydlabe lžičkou. Pokud chcete získat šťávu, můžete dužinu propasírovat přes sítko. Kiwano dodá jedinečný nádech všem druhům ovocných i zeleninových salátů, marmelád nebo osvěžujících nápojů.
Dekorativní vzhled kiwana je ideální pro netradiční servírování – vyprázdněné slupky lze využít jako originální misky na zmrzlinu, krémy nebo ovocné saláty.
Tip na recept: Exotický ovocný salát
Budeme potřebovat: kiwano, granátové jablko, mango, limetku, med a lístky máty.
- Kiwano rozpulte a dužinu vydlabejte do misky. Mango nakrájejte na kostičky a granátové jablko vypeckujte.
- Připravte si dresink z limetkové šťávy a medu, který poté smíchejte s připraveným ovocem.
- Na závěr přidejte nasekanou mátu a servírujte ve skořápkách od kiwana.
Dobrou chuť!
Skladování
Kiwano uchovávejte při pokojové teplotě, kde dozrává a získává svou charakteristickou chuť. Doporučuje se však zkonzumovat plody co nejdříve, protože nejsou vhodné k dlouhému skladování.
Díky své barevné rozmanitosti a zajímavé chuti se kiwano stává stále oblíbenějším doplňkem jídelníčku i stylovým dekoračním prvkem. Vyzkoušejte ho i vy a objevte kouzlo tohoto exotického ovoce!