Avokáda, nejznámější odrůdy

avokáda, nejvýznamnější odrůdy
 
Avokádo je jednou z nejpopulárnějších plodin dnešní doby. Je vyhledáváno pro svou specifickou chuť, snadnou přípravu a nutriční hodnoty. Málo kdo se však vyzná v odlišnostech známých i méně prosazovaných odrůd. Proto jsem se rozhodla v tomto článku zaměřit na skutečnou podstatu avokáda a pomoci Vám, stát se znalcem!
 
Začneme úplně od začátku a seznámíme se s rostlinou, která toto zvláštní ovoce plodí.
Jedná se o strom Persea americana původem z Mexika. Rostlina dorůstá běžně výšky kolem 3m, ale lze se setkat i s mnohem vyššími stromy. Má stále zelené neopadavé listy. Pokud dojde k opadu, je to známka nedostatku vitamínů, nebo vody. Častým problémem bývá usychání listů z krajů. Tento jev je obvykle spojen s neustálou expozicí větru a často se objevuje i u rostlin pěstovaných doma. Proto je třeba při pěstování z pecek zamezit průvanu!
Ke vzniku ovoce je třeba mít dvě odlišné odrůdy - k tomuto účelu jsou vyšlechtěny některé velmi odolné odrůdy, jako například Bacon a Zutano. 

Avokáda nejsou všechna stejná, ve skutečnosti existují tři hlavní typy:

  •  Mexický (Persea americana var. drymifolia)
  • Guatemalský (Persea americana var. guatemalensis)
  • Západoindický (Persea americana var. americana)
Mexický typ:
Plody jsou obecně malé, 25–75 mm dlouhé a váží 90–180 g. Stopka plodu je poměrně tenká a válcovitá jen s malou nebo žádnou změnou průměru po celé délce. Průměrná tloušťka slupky je 0,8-1,6 mm a ve zralosti je dosti křehká. Barva skořápky se liší od světle zelené po tmavě zelenou, načervenalou, fialovou a téměř černou. Plody mají vysoký obsah tuku a mají výraznou ořechovou chuť.
Stromy kvetou, stejně jako v dalších dvou rasách, od prosince nebo ledna do dubna. Doba, která uplyne od květu do zralosti plodů, je pět až sedm měsíců. Naprostá většina plodů dozrává mezi srpnem a říjnem, a proto představují sklizeň na konci letní sezóny.
Typické je, že listy stromů mexické rasy při drcení voní po anýzu.
Jedná se o nejodolnější typ vůči chladu.
 
Guatemalský typ
Velikost plodu je střední nebo velká, s délkou od 7 do 25 cm a hmotností od 110 g do 1,5 kg. Má kulovitý nebo oválný tvar. 
Kůra plodu je silná 1,5–13 mm, konzistence se pohybuje od kožovité drsné, ale s malým nebo žádným bělavým práškovým povlakem. Plody obsahují vysoké procento tuku s chutí, která se liší od másla po ořech.
Kvete obvykle od ledna do května.
Tvoří většinu pozdních jarních a letních plodin, jsou méně odolné vůči chladu než mexické.
 
Západoindický typ
Středně velké plody 7,5-25 cm dlouhé o váze od 110 g do 1,1 kg.
Stopka je válcovitá nebo mírně kuželovitá po většinu své délky, ale rozšiřuje se v místě spojení s plodem.
Tato stopka je běžně známá jako hlavička hřebíku.
Pokožka je tenká 1,5 mm, ale poněkud tvrdší než plody mexické rasy. Na dotek je měkký a hladký. Plody jsou ve zralosti téměř lesklé. Barva skořápky se pohybuje od světle zelené po nažloutlou, načervenalou a mahagonovou. Dužnina obsahuje málo tuku. Liší se v chuti od vodnaté až po máslovou.
Kvetení probíhá od ledna do dubna a plody dozrávají v termínu pěti až sedmi měsíců, tedy červen, srpen a září.
Listům při drcení chybí vůně anýzu. Nevykazují žádnou odolnost vůči chladu. Jde o běžný typ v nížinách Střední Ameriky, Mexika až po Karibské ostrovy.
druhy avokád
 
Z těchto hlavních typů bylo postupně vyšlechtěno kolem 50 rozličných odrůd, které se liší chutí, tvarem, barevností, odolností, produktivitou a popularitou.
Na obrázku si můžete prohlédnout velkou paletu avokád, my se však nebudeme věnovat všem. Vybrala jsem pro Vás ty nejznámější, u kterých je silná pravděpodobnost, že se s nimi osobně setkáte. 
My v podmínkách ostrova La Palma pěstujeme dvě odrůdy. Fuerte a Hass, které jsou nejrozšířenější po celém světě a můžete si je objednat v sezóně od září do dubna zde na e-shopu.
 
V další části se již zaměřím na konkrétní odrůdy a jejich specifikaci. Seznámím Vás s nejběžnějšími i velmi specifickými. Pozornost budu věnovat i avokádům ryze kanárským!
 

aguacate+hassHass
Hruškovitý, na stromě tmavě zelený. Během dozrávání přechází do fialova až černa. Slupka je středně silná až silná, s hrubou texturou. Malá až střední velikost (140-400 g). Velikost pecky je střední s využitím dužniny 66-70%. Dužnina je vynikající kvality s bohatou ořechovou chutí. Je to nejrozšířenější odrůda na světě.
pinkerton

Pinkerton 
Ovoce s velmi protáhlým krkem, pěstované v mírném podnebí. Slupka je středně silná, podobná jako u Hass. Tmavě zelená, s vyčnívajícími granulemi a snadno se loupe. Střední velikost (230-425 g). Semeno je relativně malé, což umožňuje využití dužiny z 82 %. Jeho dužina má dobrou kvalitu s ořechovou příchutí.
 

reed

Reed

Kulatý plod se středně silnou až silnou slupkou, zelený, korkový, lehce zrnitý a snadno se loupe. Střední až velká velikost (270-680 g.). Pecka je střední až velké velikosti s výtěžkem dužiny 71-72 %. Jeho chuť je bohatá a připomíná vlašské ořechy, také po nakrájení nečerná. Tato odrůda dosahuje vysoké produkce.

 
 
 bacon1

Bacon

Plody vejčitého tvaru, zelené barvy i ve zralém stavu. Tenká, zelená, jemná, lesklá pokožka, citlivá na poškození větrem. Střední až velká velikost (170-510 g). Pecka je velké a umožňuje využití dužiny z 61 %. Chuťová kvalita je průměrná. Je dobrým opylovačem Hass a díky svému vzpřímenému habitu se používá jako větrolam.

 
 aguacate+fuerte

Fuerte

 Protáhlé ovoce s charakteristickým krkem. Může být ve formě protáhlého s dlouhým a úzkým krkem nebo kulaté, se širokým a krátkým krkem. Jeho slupka je tenká, zelená, středně lesklá, s pružnou strukturou a poněkud zrnitým povrchem. Střední až velká velikost (170-500 g). Pecka je středně velká s využitím dužiny 75-77 %. Dužnina je vynikající kvality, chutná a zanechává příjemnou oříškovou chuť.
 

koktejlové avokádo

Koktejlové avokádo bez pecky
 
Koktejlové avokádo nebo Dátil, má velikost a tvar prstu, jemnou chuť a nemá centrální pecku. Toto vzácné ovoce pochází ze stromů odrůdy 'Fuerte'. Toto avokádo má tenkou jedlou slupku, která se může lišit od tmavě fialové, téměř černé až po jasně zelenou. Dužnina je krémová a máslové barvy s lahodnou chutí. Je ideální jako přísada do malých jednohubek.
 ZUTANO
 

Zutano

Plody vejčitého až hruškovitého tvaru s tenkou, světle zelenou, hladkou, lesklou a kožovitou slupkou. Střední velikost (200-400 gr.). Osivo je střední až velké s asi 65% využitím dužniny. Špatné až průměrné kvality, s vodnatou texturou a špatnou chutí. V Kalifornii je rozšířen jako opylovač Hass a ve Španělsku byl také použit jako větrolam.

long neck 

Long neck

Plody jsou podlouhlého tvaru, s „dlouhým krkem“. V současné době jde o odrůdu pěstovanou převážně v Americe, ale její obliba rychle roste. Plody mají totiž až kolem 50cm délky!

 endrenol

Endrenol

Avokádo velmi dobré kvality s hrubou slupkou. Střední pecka, snadno se loupe. Dužina při kontaktu se vzduchem velmi málo oxiduje. Jeho slupka nemění barvu, zůstává zelená. 

 
 
gwen
Gwen
Vzhledem, chutí a strukturou je podobné avokádu Hass, jeho velikost je však poněkud větší. Malá pecka, snadno se loupe. Střední až velké plody. Zelená, tenká a zrnitá pokožka. Zelená a krémová dužina.
mexícola
Mexicola
Její název se liší podle lokality. Tmavě fialová barva, velká pecka.
 
Při průzkumu jednotlivých odrůd jsem narazila i na specifické druhy pěstované na Kanárských ostrovech.
Mac Artur, Pollock, Simons, Benik, Waldin a Hall.