Flor de sal, též známá jako „solný květ“ je tenká vrstva soli, která se vytváří na hladině mořské vody, během krystalizace. Vzniká kontrastem teploty při západu slunce, důsledkem snížení rozpustnosti dojde k masivnímu srážení malých krystalů soli bohatých na hořčík a fluor. Tyto květy zůstávají na povrchu a vytváří jemnou membránu.
Sklizeň květů je velmi jemná ruční práce, kterou provádí salineros v teplých letních dnech,
když vítr ustoupí k moři a nečeří hladinu. S velkou zručností shromažďují tenkou vrstvu soli,
pomocí jemné síťoviny na speciální lopatě.
Svým složením se odlišuje od všech solí, včetně mořské. Aby byl květ považován z kvalitní, nesmí překročit 92,9% chloridu sodného, zbytek jsou minerály. Pro srovnání mořská sůl je 98% chlorid sodný.
Krystaly jsou různé velikosti, jsou křupavější, méně slané a mírně vlhké, ve srovnání s kuchyňskou solí.
Flor de sal se velmi dobře rozpouští při vaření, proto je vhodné přidat ji až v závěru, aby lépe vynikla.