Plátanos de La Palma
Banány jsou hlavním zemědělským produktem kanárského ostrova La Palma. Ideální klima, dostatek slunce i vláhy vytváří dokonalé podmínky pro banány.
Na La Palmě se již pěstují od 16. století a vlastně do nedávna, před příchodem doby chemické, byly vždy pěstovány klasickým udržitelným způsobem.
Až relativně nedávná doba dala zemědělcům do ruky mocnou zbraň v podobě různých chemických přípravků, které jim sice pomohou dosáhnout větší výnosnosti, ale na úkor svého zdraví, zdraví svých spotřebitelů, životního prostředí a v neposlední řadě i chuti.
A zde musíme smeknout před těmi, kteří se oddali pěstování v rámci BIO standardů, kteří raději investují trochu více práce, oželí tu nejvyšší výnosnost, ale dosáhnou produktu, který dává radost a zdraví jim i spotřebitelům.
Jedním z těchto skvělých lidí, jehož BIO farmu vám nyní představujeme, je farma pana Estebana Lorenzia
Farma produkuje na asi jednom hektaru 2500 kg BIO banánů ročně.
Podle některých zdrojů jsme si mysleli, že každá rostlina žije kolem 70let. Pan Jose Lorenzio nám vysvětlil a ukázal, že s tím věkem je to trochu jinak. Každá rostlina plodí jen jednou za život a k vzniku jednoho trsu banánů potřebuje celý rok. Během jejího život hned vedle ní začne růst její dcera. Po té co mateřská rostliny odplodí, její dcera ji nahradí. Takto pokrčuje cyklus stále dokola.
Jeho plantáž působí jako příjemná zahrada na procházení
Jaké prostředí, takové i banány
Věřte, že lepší jste neměli :)
A pokud jednou zkusíte naše sušené banány, nebude chtít jiné